SUOMEN ELÄINLÄÄKETIETEEN SÄÄTIÖ SR:N SÄÄNNÖT

Säätiön nimi on Suomen eläinlääketieteen säätiö sr, ruotsiksi Finlands veterinärmedicinska stiftelse sr, Finnish Foundation of Veterinary Research sr, ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Säätiön tarkoituksena on eläinlääketieteellisen tutkimustyön, käytännön eläinlääkinnän ja eläinlääkärien suorittaman kansanterveystyön tukeminen ja kehittäminen Suomessa.

Tarkoitustensa toteuttamiseksi säätiö jakaa apurahoja ja palkintoja, harjoittaa valistus- ja tieteellistä julkaisutoimintaa, perustaa ja ylläpitää tarpeelliseksi katsottuja tutkimuslaitoksia sekä ryhtyy muihinkin samantapaisiin tutkimus ja kansanterveys-työn sekä käytännön eläinlääkinnän edistämistä tarkoittaviin toimiin.

Säätiön peruspääoma on kymmenentuhatta (10 000) markkaa. Peruspääoma muodostaa säätiön pohjarahaston, jota voidaan kartuttaa rahastolle tehdyillä lahjoituksilla. Säätiöllä on lisäksi käyttörahasto, johon vuosittain siirretään pohjarahaston tuotto. Käyttörahastoon liitetään myös kaikki ne säätiölle tulleet lahjoitukset ja muut omaisuuden lisäykset, joiden käytöstä ei ole toisin määrätty.

Apurahat, palkkiot sekä muut säätiön menot maksetaan säätiön käyttörahastosta.

Säätiö on oikeutettu vastaanottamaan testamentteja ja lahjoituksia sekä muilla laillisilla tavoilla kartuttamaan omaisuuttaan. Säätiön varat sijoitetaan kiinteistöihin ja arvopapereihin tai muulla varmalla ja tuloa tuottavalla tavalla. Säätiö hoitaa varallisuuttaan suunnitelmallisesti.

Jos säätiölle tehdään lahjoituksia, joiden hoitamiselle ja käyttämiselle on asetettu erityisiä ehtoja, tällaiset varat on hoidettava säätiön yhteydessä erillisinä rahastoina ja niiden käyttämisessä noudatettava lahjoitettaessa annettuja määräyksiä, mikäli ne ovat sopusoinnussa säätiön tarkoitusperien kanssa.

Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa hallitus, johon kuuluu yhdeksän (9) Suomen Eläinlääkäriliiton valtuuskunnan kolmeksi vuodeksi valitsemaa jäsentä. Hallituksen toimikausi alkaa valtuuskunnan kokousta seuraavan kalenterivuoden alusta. Hallituksen vaali toimitetaan valtuuskunnan vuosikokouksessa

Jos hallituksen jäsen kesken toimikauttaan eroaa tehtävästään tai pysyvästi estyy sitä hoitamasta, valitaan valtuuskunnan seuraavassa kokouksessa uusi jäsen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Hallituksen vaalissa jokainen valtuuskunnan jäsen äänestää enintään niin useaa ehdokasta kuin hallitukseen kulloinkin valitaan jäseniä. Vaali toimitetaan umpilipuin, jos kokouksessa on esitetty useampia ehdokkaita kuin valittavia jäseniä on.

Hallituksen jäsenistä tulee viiden olla Suomen Eläinlääkäriliiton jäseniä, yhden edustaa lääketiedettä, yhden maataloutta ja kahden talouselämää. Eläinlääkärijäsenistä tulee vähintään yhden kuulua Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan professorikuntaan ja vähintään yhden olla tohtorintutkinnon suorittanut ja Ruokaviraston palveluksessa.

Sama henkilö voidaan valita hallitukseen enintään kolme kertaa peräkkäin. Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Hallitus ottaa ja vapauttaa säätiön toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu vuosikokoukseensa huhtikuun loppuun mennessä ja syyskokoukseensa marraskuun loppuun mennessä. Hallituksen ylimääräinen kokous pidetään puheenjohtajan kutsusta tai jos vähintään kolme hallituksen jäsentä sitä vaatii.

Kutsu hallituksen kokoukseen on lähetettävä sähköpostilla vähintään viikkoa ennen kokousta.

Hallitus on päätösvaltainen, jos puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään neljä muuta jäsentä on saapuvilla. Kokouksessa on kullakin hallituksen jäsenellä yksi ääni. Äänestettäessä ratkaisee yksinkertainen äänten enemmistö. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaali arvalla, muissa asioissa voittaa se mielipide, johon asian käsittelyä johtanut puheenjohtaja on yhtynyt.

Hallituksen ja sen asettamien toimikuntien jäsenille maksetaan palkkiota ja matkakulujen korvausta saman perusteen mukaan, mikä kulloinkin on vahvistettu Suomen Eläinlääkäriliiton toimikuntien jäseniä varten.

Hallitus hoitaa säätiön asioita lakien ja säätiön sääntöjen mukaisesti. Hallituksen tehtävänä on

edustaa säätiötä

- käsitellä tilintarkastuskertomus, vahvistaa hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös

päättää  seuraavan vuoden talousarviosta ja laatia toimintasuunnitelma

valita tilintarkastaja ja varatilintarkastaja. Tilintarkastajan ja hänen varahenkilönsä tulee olla KHT tai HTM. Tilintarkastajana voi toimia myös yhteisö, jolloin ei valita varatilintarkastajaa.

valita hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja

valita säätiön toimihenkilöt

päättää apurahoista

Säätiön toimihenkilöitä ovat asiamies, sihteeri ja rahastonhoitaja. Asiamiehelle voidaan antaa myös sihteerin ja rahastonhoitajan tehtävät.

Säätiön myöntämät apurahat ja palkinnot jaetaan Suomen Eläinlääkäriliiton eläinlääkäripäivillä tai säätiön järjestämässä juhlallisessa jakotilaisuudessa.

Säätiö voi lyöttää mitaleja, joita jaetaan säätiön tarkoitusperien hyväksi ansiokkaasti toimineille henkilöille. Mitalien jaosta päättää hallitus. Mitaleista voidaan periä maksu.

10§

Hallituksen puheenjohtajalla on oikeus edustaa säätiötä. Hallitus voi myös nimetä jonkun muun hallituksen jäsenen tai nimetyn henkilön edustamaan säätiötä. Hallitus voi milloin tahansa peruuttaa antamansa oikeuden säätiön edustamiseen.

11§

Säätiön toiminta- ja tilivuosi on kalenterivuosi. Tilit ja hallituksen kertomus säätiön toiminnasta edellisenä vuonna on annettava helmikuun loppuun mennessä. 

Jäljennös säätiön toimintakertomuksesta, tuloslaskelmasta ja taseesta liitteineen, tase-erittelystä sekä tilintarkastuskertomuksesta on vuosittain lähetettävä Patentti ja rekisterihallitukselle kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

12§

Säätiön sääntöjen muuttamiseen tai sen lakkauttamiseen vaaditaan, että enemmistö hallituksen jäsenten antamista äänistä puoltaa esitystä. Muutokselle on saatava Patentti ja rekisterihallituksen vahvistus.

13§

Jos säätiö lopettaa toimintansa, on sen varat luovutettava Suomen Eläinlääkäriliitolle käytettäväksi säätiön tarkoitusperien edistämiseen